Van PET-zwerfafval naar mega 3D-geprinte Eurovisie trofee

07 mei

Een duurzaam initiatief en samenwerking in Rotterdam.

Een echte eyecatcher met een groene duurzame voetprint: de vier meter hoge, 3D geprinte Eurovisie trofee van gerecycled PET-materiaal uit de Rotterdamse wateren. De trofee is een weerspiegeling van het karakter van de stad, dat al jaar en dag gedreven wordt door de haven, innovatie en samenwerken.

 

De trofee sluit naadloos aan op de Host City belofte voor het Eurovisie Songfestival #openuptothefuture. Als we het hebben over het Rotterdam van de toekomst, dan is Rotterdam op weg naar een samenleving zonder afval. Wij zijn ons als stad bewust van de noodzaak van circulariteit. Onze stadsaankleding is daarom voor 90% circulair. Hiermee willen we iedere Rotterdammer, bezoeker én kijker van het Songfestival laten zien dat wij als Host City onze verantwoordelijkheid nemen. Daarmee willen we een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

Proeftuin van Rotterdam
Stoere havengebouwen, fraaie vergezichten over het water, het Rotterdam Makers District is de plek voor de innovatieve maakindustrie. Hier worden nieuwe technologieën bedacht, uitgetest en toegepast. Een gebied nog vol rauwe randjes. Waar bedrijven en het onderwijs de ruimte hebben om te experimenteren, ontdekken en (samen) te werken aan een schone en duurzame toekomst voor haven en stad.

Deze nieuwe technologieën zijn gebaseerd op digitalisering, robotisering, additive manufacturing, en op het toepassen van nieuwe, duurzame energie en materialen. Dit maakt het Makers District tot een proeftuin en etalage van de nieuwe economie. Voor iedereen zichtbaar.

Circulaire productie van PET-materiaal
Jonge ondernemer Wesley dos Santos is de oprichter van het circulaire waterrecreatiebedrijf iKapitein. Met zijn eco-sloep vaar je door de binnenstad van Rotterdam en zie je de diversiteit die de stad te bieden heeft: van het historisch Delfshaven tot de legendarische skyline. Tijdens het varen zorgt de elektrische eco-sloep ervoor dat zwerfafval uit het water wordt meegenomen. Het ingebouwde vuilvangsysteem vist het plastic al varend uit het water. Wil je iets actievers doen op het water? Pak dan de waterfiets en knijp onderweg zwerfafval uit het water! De missie van Wesley: ‘meer elektrische boten met ingebouwde vuilvangers en duurzame waterfietsen op de Rotterdamse wateren. Boten en fietsen waar plezier, innovatie, bewustwording en recycling samenkomen’.

Het PET afval uit de Rotterdamse wateren wordt omgezet in printmateriaal waarmee Royal 3D met een 3D printer nieuwe producten creëert. Daarvoor wordt niet zomaar een 3D-printer gebruikt, maar een CFAM-printer die voor Royal 3D is gebouwd door CEAD in Delft. CFAM staat voor Continuous Fibre Additive Manufacturing, wat betekent dat er continue een (glas-)vezel toegevoegd wordt aan het printmateriaal. Dat levert een sterker, stijver en daarmee duurzamer eindresultaat op. Dit materiaal is de basis van de Eurovisie trofee en volledig herbruikbaar, ook als bijvoorbeeld een print mislukt.

Toekomst van de trofee
Na het Eurovisie Songfestival zal de trofee geveild worden, waarbij de opbrengsten naar RanMarine gaan, een Rotterdam’s bedrijf dat is ontstaan ​​uit de wens om het welzijn van de oceanen en waterwegen van de wereld te verbeteren.

Hun water-reinigende WasteShark kan een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van de plaag van plastic, afval en biomassa. Ze zijn specifiek ontworpen voor gebruik in havens, jachthavens en binnenwateren. De focus van RanMarine ligt op het verwijderen van plastic en afval van waterwegen, voordat het de oceaan in gaat. Dit is belangrijk omdat het opvangen en verzamelen van afval in de oceaan een stuk lastiger en kostbaarder is.