The Splash - ontmoetingsplek in Hart van Zuid

28 april

Fotocredits: Eric Fecken

Rotterdam-Zuid is een multifunctioneel kunstwerk rijker. The Splash is één van de citydressingprojecten dat in aanloop naar het Eurovisie Songfestival is gerealiseerd. Het ontwerp in de vorm van een zwembad is een interactieve ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers. Het is een samenwerking tussen Arttenders en kunstenaar Cindy Bakker powered by Rotterdam Make it Happen.

Toegeëigend door de buurt
The Splash is ontworpen als ontmoetingsplek binnen de ontwikkeling Hart van Zuid en dankzij de komst van het Songfestival in een stroomversnelling geraakt. De Rotterdamse kunstenaar Cindy Bakker werd als lokale kunstenaar geselecteerd door een vak- en publieksjury bestaande uit de ondernemers en bewoners uit de omgeving. Inspiratie voor haar ontwerp haalde zij uit het pierenbadje uit de jaren 60.

Cindy Bakker: 'The Splash is ontworpen om ‘toegeëigend’ te worden door de buurt. Al tijdens de plaatsing zagen we dat mensen een praatje met elkaar aanknopen op de zitelementen, dat kinderen over de vlakken skateboarden en dat zelfs de allerkleinsten over de duikplank klimmen en klauteren. Het werkt, hoe gaaf is dat!' Arttenders wil, ondersteund door Rotterdam Make it Happen, na het Songfestival nog veel meer interactieve kunstwerken ontwikkelen; met de buurt, voor de buurt.

Stadspodium
The Splash blijft minstens een half jaar liggen en kan zodra de coronamaatregelen het toelaten, ook als podium voor het stadsprogramma rond het Eurovisie Songfestival gebruikt worden. Tijdens de officiële opening gaf Amira al Rawi een sneak preview van haar dansperformance dat ze speciaal voor het Stadsprogramma produceerde. De jonge danseres heeft zich ontwikkeld tot een bijzondere choreografe met een eigen verhaal. Het kostuum van Amira is ontworpen door Rotterdamse fashiondesigner Isabell Schulz.