Songfestival klinkt vanaf het Stadhuis en de Laurenstoren

14 mei

Stadsbeiaardier Richard de Waardt verzamelde voor het Groot Rotterdams Songbook 170 liedjes uit heel de wereld – een liedje voor iedere nationaliteit die in Rotterdam woont, oftewel een liedje voor iedere Rotterdammer! Hij speelt deze liedjes wekelijks op de Rotterdamse carillons. Speciaal voor het Eurovisie Songfestival nodigde Richard een aantal geweldige Rotterdamse en internationale muzikanten uit om samen met hem een paar liedjes voor het Songbook op te nemen in de Laurenstoren. De komende week zullen er vanaf de torens van het Stadhuis en de Laurenskerk Songfestivalliedjes klinken. 

Bekijk het hele Stadsprogramma

IJSLAND

De IJslandse Íva Marín Adrichem is geen onbekende in Rotterdam. Ze woonde er tijdens haar studies aan CODARTS en haalde het tot in de finale om Ijsland te vertegenwoordigen voor het Eurovisie Songfestival. Samen met Richard de Waardt zingt ze een prachtig (en dramatisch) Ijslands slaapliedje. Sofðu unga ástin mín werd in 1911 geschreven voor een toneelstuk over een voortvluchtige moeder die de authoriteiten op haar hielen heeft. Ze zingt dit slaapliedje voor haar kindje om het in slaap te wiegen, waarna ze de baby van een waterval gooit, zodat ze haar vlucht ongehinderd kan voortzetten. Richard nam de begeleiding op in Rotterdam op het carillon van de Laurenskerk en Íva zong haar deel in Reykjavik. Er speelt ook nog een typisch Ijslands instrument mee op de opname; de Langspil.

LIBANON

De stadsbeiaardier en de Syrische zanger/oed-speler Nawras Altaky brengen voor het eerst in de geschiedenis de klank van hun bijzondere instrumenten samen. De Oed is een typisch muziekinstrument uit het Midden-Oosten en heeft een lange en rijke geschiedenis die maar liefst 3500 jaar terug gaat. Het carillon (of beiaard) is een typisch instrument van de Lage Landen. Het Hemony-carillon van de Laurenstoren (gegoten in 1660) is één van de grootste en mooiste historische klokkenspelen ter wereld. Richard & Nawras kozen voor een lied van de beroemde Libanese zangeres Fairuz: “Ya Ana Ya Ana”. Oplettende luisteraars en Mozart-liefhebbers zullen na drie minuten duidelijk het thema horen van de 40e symfonie van W.A. Mozart. “East Meets West” dus op veel verschillende manieren.

PORTUGAL

Zangeres Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, woont al zo’n 18 jaar in Rotterdam. Toen De Waardt haar voor het eerst hoorde zingen werd hij betoverd door haar prachtige stem en stuurde haar direct een enthousiaste mail om haar uit te nodigen op de Laurenstoren om samen met hem een Portugees liedje op te nemen. Samen met haar vaste begeleider en co-auteur Ward Veenstra en percussionist Udo Demandt nam ze de uitdaging aan. De vier muzikanten spelen twee eigen nummers van Magda Mendes die geïnspireerd zijn op het platteland van centraal Portugal, de streek waar Magda is opgegroeid. In Oliveiras komt de beroemde melodie voor van het Avé Maria de Fátima (a Treze de Maio) die vanuit klokkentorens in heel Portugal, maar in het bijzonder vanuit de klokkentoren van de bedevaartsplaats Fátima te horen is. Deze melodie staat tevens geprogrammeerd op de historische speeltrommel van de Laurenstoren en is (vanaf 13 mei 2021 – Treze de Maio - Hemelvaartsdag) een half jaar lang te horen als aankondiging van de hele uurslag.

TURKIJE

De Waardt heeft Aïsha (9 jaar) uitgenodigd om het Turkse slaapliedje “Dandini Dandini Dastana” bovenin de Laurenstoren te komen zingen terwijl hij haar op het carillon begeleidt. Toen Aïsha klein was zong de moeder van Aïsha (Hilal) dit slaapliedje iedere avond voor het slapengaan voor haar. Speciaal voor de Kindermuziekweek 2021 zongen kinderen een selectie uit het Groot Rotterdams Songbook, in samenwerking met concertgebouw De Doelen in Rotterdam en ZangExpress. ZangExpress biedt ook digitaal lesmateriaal aan, om in de klas zelf met dit liedje (én andere liedjes) aan de slag te gaan.