Rotterdams Stadsprogramma is een feestje voor iedereen!

26 april

Host City Rotterdam presenteert het Rotterdamse Stadsprogramma voor het Eurovisie Songfestival. Met een creatief en voornamelijk online programma zet de stad Rotterdams talent de komende weken in het zonnetje. Ruim 50 Rotterdamse (culturele) organisaties en ondernemers zijn aangesloten met open studio’s en zangcompetities tot muziek in speeltuinen en in moskeeën! Rotterdam laat van zich horen en heel het land kan meegenieten! Vanaf vandaag staan alle activiteiten en initiatieven online bij Host City Partner Rotterdam Festivals. 

Heel de stad doet mee
Meer dan 50 Rotterdamse organisaties en culturele instellingen doen mee met het Rotterdamse Stadsprogramma. Van Hoek van Holland en Hoogvliet tot Open Up Noord en Afri Opens Up op Rotterdam-Zuid. Ook horecagelegenheden, scholen en ondernemers sluiten aan. Zes Rotterdamse markten en 25 winkelstraten worden in de week van 17 mei geheel in Songfestivalsfeer aangekleed in de Sing Along stijl van studio VollaersZwart en tientallen studenten helpen mee achter de schermen. Het Songfestival is straks overal voelbaar zodat alle Rotterdammers én fans kunnen genieten van een bijzondere festivalperiode.

Voor ieder wat wils
Ook de allerjongsten laten hun talent zien. Zo zoekt het Jong Roffa Songfestival in een competitie onder Rotterdamse basisschoolleerlingen naar het beste zelfgemaakte Songfestivalliedje. 14 basisscholen zijn nog in de race. Op 14 mei wordt het beste liedje gekozen door de jury bestaande uit zangeressen Esther Hart, Shary-An en Méér Muziek in de Klas ambassadeur Buddy Vedder. In de Rotterdamse ziekenhuizen wordt gezongen dankzij een mooie samenwerking met Erasmus MC en het Sophia Kinderziekenhuis. De Rotterdamse Dakendagen brengt een speciale performance van Marja van Katendrecht op daken voor balkons van flats van seniorenflats en verpleeghuizen. En Foodies opgelet, want Dudok presenteert heerlijk ESF-gebak. Ook is er voor het eerst een heus Eurovisie kookboek met recepten uit alle deelnemende landen.

‘Vanuit onze rol als Host City Partner zijn we ongelooflijk trots dat we een speciaal stadsprogramma mochten ontwikkelen om Rotterdam en Nederland te betrekken bij het Eurovisie Songfestival, en het leukste van stad en regio aan de wereld te laten zien', aldus Renske Satijn, directeur Rotterdam Festivals.


Fotocredit: Johannes Ode - Vanaf 23 april kunnen kinderen een speciale knutseltas krijgen om een Open Up Noord-vlaggenlijn te maken.

Dagelijks journaal en opwarmen met Ries
Nieuwsgierig naar wat er allemaal te zien is? Kijk dan elke dag om 13:00 uur naar het Stadsprogramma Open Up Journaal via OPEN Rotterdam. Studenten van InHolland en Hogeschool Rotterdam zullen als razende reporters overal verslag van doen. Als opwarmer stuurt RTV Rijnmond de komende weken cabaretier Richard Groenendijk de stad en regio in. In de vijfdelige serie 'Tebbie Ries met z'n Songfestival' laat hij zien hoe de ESF-koorts steeds hoger oploopt. De eerste aflevering van zondag 25 april is nu terug te zien op Rijnmond.nl. De overige afleveringen zijn te zien op zondag 2 mei, zondag 9 mei, woensdag 12 mei en zondag 16 mei.

Rotterdam, laat je horen!
In aanloop naar de Songfestivalweek komt de stad vast in de stemming met ‘Rotterdam, laat je horen!’. Rotterdammers stuurden massaal een filmpje in van een Songfestival-cover of een eigen nummer: van kinderen en popgroepen tot bekende Rotterdammers en zangers uit Kaapverdië. De leukste inzendingen zijn nu al te zien op het Youtube kanaal van Open Up to Rotterdam. De mooiste, beste, meest ontroerende of hilarische inzendingen krijgen een plek op een van de (live of online) podia van het Stadsprogramma.

Over het Stadsprogramma
Het Stadsprogramma is een productie van Rotterdam Festivals, een van de vier Host City Rotterdam partners, en wordt mede mogelijk gemaakt door Havenbedrijf Rotterdam N.V. Meer dan 50 Rotterdamse organisaties en culturele instellingen geven van 14 t/m 22 mei invulling aan de programmering van het Stadsprogramma waarmee zij de stad en Nederland opwarmen voor het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam.

Lees meer over het Stadsprogramma