Rotterdam letterlijk en figuurlijk in de spotlights

18 mei

De stad is klaar voor het Eurovisie Songfestival. Verschillende kunstenaars hebben de afgelopen weken de stad gekleurd met fotografie, installaties, streetart, kunst in de buitenruimte en fashion. Daar wordt nu de laatste discipline aan toegevoegd: lichtkunst. Mothership bedacht in totaal drie concepten om de stad aan te kleden met licht. De drie concepten vertellen samen het verhaal van Rotterdam: de stad van toen, nu en in de toekomst. De hele festivalweek zal Rotterdam letterlijk en figuurlijk in de spotlights staan. Maandagavond zette burgemeester Aboutaleb in de uitzending van BEAU de stad voor het eerst AAN.

Ode aan jarige Erasmusbrug
Eind maart is er een muzikale act opgenomen voor in de liveshows van het Eurovisie Songfestival met de Erasmusbrug als toneel. Mothership heeft hiervoor de brug, die in de volksmond De Zwaan wordt genoemd, prachtig uitgelicht en vleugels gegeven. De zwaan vliegt met haar lichtgevende vleugels de toekomst in en brengt licht en saamhorigheid naar de wereld. De brug bestaat dit jaar 25 jaar en is uitgegroeid tot hét symbool van Rotterdamse lef en veerkracht. De zwaan met de verlichtte vleugels is de hele festival live te zien van 22:00 uur – 24:00 uur. En op zaterdag tot 1:00 uur.

Iconische gebouwen en plekken uitgelicht
Het uitlichten van diverse Rotterdamse gebouwen is onderdeel van de citydressing van Rotterdam. De Maassilo, Hotel New York en het Depot van Boijmans Van Beuningen worden komende week verlicht door Mothership. Eerder vormde de daken van deze iconische gebouwen het decor voor het optreden van zes legendarische oud-winnaars van het songfestival. Deze optreden zijn straks terug te zien in de live-shows in Ahoy.  Maar er zijn nog meer iconische gebouwen en objecten die in de festivalweek worden uitgelicht. Voetbalstadion Sparta, die in de show een hoofdrol speelt in één van de introductiefilmpjes, zal ook de spots aanzetten net als De Hef en De Hofpleinfontein. Verder staan de kunstobjecten in de stad, die speciaal voor het Songfestival zijn gemaakt, tijdens de festivalweek in de schijnwerpers en brengt het KPN-gebouw, aan de voet van de Erasmusbrug, dagelijks een ode aan het Songfestival en de stad op het grote ledscherm.

Aftelklok ‘100days to open up’
Op 11 februari lanceerde Mothership al hun eerste lichtobject in Rotterdam: de aftelklok op het Museumpark, waarmee we gezamenlijk aftellen naar de dag van de grote finale. Het leuke aan de aftelklok is dat deze analoog is en echt me de hand dagelijks een dag wordt verzet. We hebben er vele partners, organisaties en initiatieven zien langskomen, die op de een of andere manier betrokken zijn bij het Songfestival. Burgemeester Aboutaleb, Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager trapten de 100 dagen af. Waarmee volgens Aboutaleb het centrale thema Open Up werd geactiveerd.

De uitgelichte stad is in de festivalweek dagelijks te zien tussen 22:00 en 24:00 uur. En op de dag van de finale op 22 mei een uurtje langer.

Foto: Eric Fecken + Mothership-Ossip van Duivenbode