Organisatie koerst vastberaden en realistisch richting mei

03 februari

Het Eurovisie Songfestival zal dit jaar hoe dan ook plaatsvinden in gaststad Rotterdam. Op 18, 20 en 22 mei 2021 vinden de halve finales en de finale plaats vanuit Rotterdam Ahoy. Om die belofte waar te kunnen maken, is sinds eind maart vorig jaar gewerkt aan vier flexibele en creatieve scenario’s Het is de gezamenlijke ambitie van de EBU, Host Broadcaster en Host City om in te zetten op scenario B. Een corona-proof Songfestivaleditie op anderhalve meter, waarbij alle 41 artiesten in Rotterdam Ahoy kunnen optreden. Gemeente Rotterdam is verheugd met deze scenariokeuze. In dit scenario kunnen alle delegaties ontvangen worden in de stad. Dat stemt hoopvol en optimistisch. Dit zorgt immers ook voor een impuls voor de lokale economie.

Het is onder de huidige en de te verwachten omstandigheden in mei helaas onmogelijk om een 'normaal' Eurovisie Songfestival te houden zoals men gewend is. De organisatie doet er alles aan om er een zo mooi mogelijke editie van te maken binnen de realiteit waar we ons t.z.t. in bevinden. Of/ dan wel hoeveel publiek aanwezig kan zijn bij de shows en/of de activiteiten in gaststad Rotterdam wordt op een later moment besloten.

Rotterdam kijkt nog steeds uit naar de komst van het grootste muziekevent ter wereld. Het vraagt creativiteit en flexibiliteit, maar Rotterdam is een veerkrachtige stad. Daarom kijken de Gemeente Rotterdam samen met Host Broadcaster (NPO/NOS/AVROTROS) en samen met haar Host City partners zoveel mogelijk naar wat er binnen de verschillende scenario’s wel mogelijk is. Het doel is om iedereen (fans, betrokkenen, Rotterdammers) een zo positief mogelijke ervaring, dat binnen de dan geldende situatie mogelijk is, te bieden.

Hoewel het nu misschien ook voor mensen nog onwerkelijk of ver weg kan voelen om aan festivals of feestjes te denken, is de boodschap van hoop, het bieden van perspectief en het zetten van een positieve stip aan de horizon in deze tijd belangrijk. De behoefte aan cultuur, aan evenementen en samen dingen doen is er ook.

“Het Songfestival in Rotterdam, live vanuit Ahoy, is een lichtpuntje om met elkaar naar uit te kijken. We zijn als gaststad optimistisch, enthousiast én realistisch. Binnen de mogelijkheden die er zijn gaan we er samen met partners het beste van maken! Laten we hopen dat dit Songfestival, dat anders zal zijn dan alle 64 voorgaande festivals, mooie nieuwe kansen biedt voor partners en ondernemers in de stad. Hoe dan ook: Rotterdam will open up again!”

Internationale exposure
Het blijft een unieke mogelijkheid om het Eurovisie Songfestival in mei 2021 in Ahoy te kunnen houden. En het blijft een mooie kans voor Rotterdam om zich als gaststad aan de wereld te presenteren. Die kansen wil de Gemeente Rotterdam nog steeds benutten en daar het maximale uithalen. Het biedt perspectief aan fans en Rotterdammers en biedt mooie kansen aan de partners en ondernemers in de stad.

De finale van het Eurovisie Songfestival trekt gemiddeld zo’n 180 à 200 miljoen kijkers. De beelden van Rotterdam (Nederland) en Ahoy gaan straks de hele wereld over. Dit biedt mooie kansen voor de stad om zich te laten zien aan een breed en internationaal publiek en aan de (inter)nationale media. Dit biedt ook voor de langere termijn kansen voor inkomend toerisme en bij het verwerven van nieuwe, (internationale) congressen en evenementen. Rotterdam zet zich in om maximale zichtbaarheid te genereren. In de hoop dat zodra het weer kan mensen geïnspireerd zijn geraakt om Rotterdam te bezoeken.

Side events
Het Eurovisie Songfestival is meer dan alleen de shows in Rotterdam Ahoy. Er zit ook een stadsprogramma aan vast met allerlei activiteiten in de stad. Verder is er normaliter een fanzone, genaamd Eurovision Village en een plek voor afterparties, EuroClub. Ondanks de bijzondere situatie waarin Rotterdam zich verkeert, wordt er altijd gekeken hoe de unieke sfeer van het Eurovisie Songfestival aan fans meegegeven kan worden, fysiek en/of digitaal.

 • Eurovision Village
  Gaststad Rotterdam onderzoekt de mogelijke invullingen/alternatieven voor Eurovision Village. Indien een Eurovision Village met beperkt publiek mogelijk is, dan wordt er gekeken naar de mogelijkheden met bijvoorbeeld zittend publiek dat in diverse blokken (in kleinere groepjes) toegelaten kan worden. Het is op dit moment nog te vroeg om in te kunnen schatten of en, zo ja, hoeveel publiek er in Eurovision Village aanwezig kan/mag zijn. Een beslissing daarover neemt de organisatie op een later moment.
 • Euroclub
  Er komt geen Euroclub in dit scenario er is ook geen sprake van een online alternatief. Wel komt er een alternatief als interne aangelegenheid voor de geaccrediteerde delegatieleden.
 • Stadsprogramma
  Maar liefst 75 enthousiaste organisatoren stonden vorig jaar klaar om Rotterdam, van het centrum tot in de diverse Rotterdamse wijken, in feestelijke sferen te hullen met uiteenlopende feestjes. Het is hartverwarmend om te zien dat deze partijen nog altijd onverminderd enthousiast zijn en mee willen werken om alsnog op creatieve wijze invulling te geven aan de activiteiten in de stad. Online, of waar mogelijk op plekken in de stad. Uiteraard hopen ook zij dat er straks activiteiten in de stad op anderhalve meter mogelijk zijn. Tegelijkertijd wordt ook de meerwaarde en mogelijkheden van online programmering gezien. De exacte invulling van het Stadsprogramma en ook het Eurovision Village worden later bekend gemaakt.
 • Red Carpet Event – Openingsceremonie
  Ook de Opening Ceremony/ Red Carpet Event vindt in dit scenario plaats met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM. Dit is geen publieksevenement.

“Wij zijn blij dat alle partijen met elkaar de ambitie uitspreken om voor het meest maximale scenario voor het Euro Songfestival 2021 te gaan, en tegelijkertijd allen het volle besef en realisme hebben dat we in een uitdagende tijd zitten. We voelen hierin de weerbaarheid en de wendbaarheid die onze evenementensector en Rotterdam zo kenmerkt. Vanuit Rotterdam Ahoy doen wij er alles aan om het team in Hilversum te helpen om de delegaties warm en hartelijk te verwelkomen en bij te dragen aan het verder promoten van Rotterdam.”

Citydressing
Rotterdamse citydressers en kunstenaars zullen de stad op bijzondere wijze aankleden. Denk aan fashion, fotografie, lichtkunst, streetart en insta-kunst. Eerst vooral digitaal en op afstand, en dan hopelijk stukje bij beetje naar meer zichtbaarheid in de straten van Rotterdam. Rotterdam zal ook hier steeds zorgvuldig kijken wat kan, mag en wat past bij de situatie waar Nederland zich in verkeert. De exacte plannen worden op een later moment bekendgemaakt.

Positieve energie
Rotterdam laat zich van zijn beste kant zien. Veerkrachtig, flexibel en boordevol positieve energie. Het is prachtig om te zien dat alle organisaties die betrokken zijn bij dit grote muziekevenement hun schouders eronder hebben gezet. Met als doel, binnen de gegeven omstandigheden, een zo mooi mogelijke en onvergetelijke editie van te maken. Vrijwilligers staan te popelen om aan de slag te gaan en Rotterdam Ahoy is klaar om dit geweldige evenement te huisvesten. We kijken samen uit naar een onvergetelijke editie.