Kunstwerk Birth of a new age tegenover Ahoy afgerond

19 april

Fotocredits: Rosa Quist

Rotterdam weer een citydressing-kunstwerk rijker

Met het zetten van zijn handtekening rondde Tymon de Laat, in bijzijn van Jeangu Macrooy en directeur Dave Vanderheijden van Hiphop In Je Smoel, zijn muurschildering van Macrooy vandaag officieel af.

Het project is onderdeel van #UpStreet Rotterdam. Binnenkort start Hiphop In je Smoel naast Ahoy met hun andere project waarbij zes gerenommeerde (inter)nationale streetart-kunstenaars samen een werk van zeecontainers maken.

De muurschildering heeft de titel ‘Birth of a new age’ gekregen, naar de titel van het nummer wat Jeangu Macrooy namens Nederland op 22 mei in Ahoy ten gehore gaat brengen. Jeangu voelt zich enorm vereerd met dit enorme portret vlakbij Ahoy. 'Het is echt zoveel overweldigender dan ik had gedacht dat het zou zijn. Het is supermooi geworden,'  zegt de zanger in een reactie aan het ANP.

Tymon de Laat over het werk: 'De hoopvolle blik van Jeangu staat gericht op de horizon en toekomst waarbij het licht van de nieuwe dag op zijn gezicht strijkt. Op de achtergrond zijn er vele plant-achtige vormen die geïnterpreteerd kunnen worden als bladeren of roots in alle kleurschakeringen die staan voor de diversiteit van de maatschappij en vrij zijn om alle richtingen op te groeien. Het Surinaamse gezegde ‘yu no man broko mi, mi na afu sensi’ vertelt over het halve cent muntje wat te klein is om te breken en daarom super krachtig is. Uitgaande van dit mooie gezegde dat kracht ligt in motivatie en doorzettingsvermogen ongeacht hoe je op waarde geschat wordt, heb ik gekozen om de munt een grote rol te laten spelen in het concept. De halfronde vorm waar Jeangu op de voorgrond staat refereert subtiel naar dit muntje. Op het muntje staat het Kaffir limoen blad en vrucht gedrukt wat weer refereert aan het nummer Birth of a new age.'

Het project is onderdeel van het Citydressing en het Stadsprogramma van Host City Rotterdam, Eurovisie Song Contest 2021 en mede mogelijk gemaakt door RSI en het Havenbedrijf Rotterdam. Het kunstwerk is voor minimaal een jaar te zien op de Sallandweg in Rotterdam.

Livestreams

Meer van onze livestreams zien? Bekijk 24/7 de iconische Eurovisie Songfestival plekken!

Livestreams