Jeangu vereeuwigd en 7 streetartists kleuren de stad

30 maart

Fotocredits: Rosa Quist

Jeangu Macrooy, 7 (inter)nationale kunstenaars en 6 zeecontainers vormen de ingrediënten van de citydressing van Hiphop In Je Smoel

Het Rotterdamse Hiphop In Je Smoel gaat zorgen voor een bijzondere toevoeging aan de citydressing rond het Eurovisie Songfestival. Dat maakte Rotterdam Host City vandaag bekend. Met hun project UP Street gaan zij het rauwe karakter van Rotterdams met de glitters van het Songfestival verbinden. Een onverwachte combinatie en daarom op en top Rotterdams. UP Street bestaat uit twee onderdelen:

Containerkunst naast Ahoy
Hiphop In Je Smoel heeft straatkunstenaars uit Spanje, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk en Nederland uitgenodigd om een gezamenlijk kunstwerk te maken. Op de parkeerplaats naast Ahoy komt een installatie bestaande uit zes grote zeecontainers waarvan elke kunstenaar er één vanuit zijn of haar eigen expertise en creativiteit gaat vormgeven. Het thema Open up Rotterdam is hierbij de gemene deler. Dave Vanderheijen van Hiphop In Je Smoel: 'De kunstenaars zijn geselecteerd op originaliteit en kwaliteit. We willen graag uiteenlopende stromingen binnen de street art laten zien. Ik verwacht een fraaie verzameling aan kunstwerken waarin de landen, waaruit de deelnemers afkomstig zijn, op een creatieve manier worden vormgegeven.'

De kunstenaars zijn:
Maga – Spanje;
Loic Monde – Frankrijk;
Luogo Comune – Italië;
BASE23 – Duitsland;
David Puck – Groot-Britannië
and Studio Yasja - Nederland

Aan de buitenzijde van het terrein komen uitkijktorens zodat bezoekers het werk vanuit verschillende hoeken goed kunnen bekijken. Van 6 t/m 15 mei zullen de kunstenaars aan het werk zijn. Daarna wordt er nog een speciale grondschildering toegevoegd. De container-installatie is dan op tijd klaar voor de finaleweek van het Eurovisie Songfestival 2021.

Jeangu Macrooy vereeuwigd in mural van kunstenaar Tymon de Laat
Tegenover Ahoy op een enorme muur aan de Sallandweg gaat Tymon de Laat vanaf 6 april Jeangu Macrooy vereeuwigen. Inspiratie haalde De Laat onder andere uit het nummer ‘Birth of a new age’ dat Macrooy 22 mei namens Nederland in Ahoy ten gehore gaat brengen. Op 19 april verwacht De Laat het kunstwerk te kunnen onthullen. 'De hoopvolle blik van Jeangu staat gericht op de horizon en toekomst waarbij het licht van de nieuwe dag op zijn gezicht strijkt', aldus de Laat. 'Op de achtergrond komen vele plantachtige vormen die geïnterpreteerd kunnen worden als bladeren of wortels/roots in alle kleurschakeringen die staan voor de diversiteit van de maatschappij en vrij zijn om alle richtingen op te groeien.'

UP Street vertegenwoordigt met beide onderdelen de Open up to Rotterdam gedachte en laat zien hoe Rotterdam is; rauw, echt en creatief.

Over Tymon de Laat
Street art komt voort uit graffiti, een beweging die onderdeel is van de hiphopcultuur. De rauwheid en de architectuur van Rotterdam laten zich perfect lenen voor grote muurschilderingen. Kunstenaar Tymon de Laat is er een specialist in. Hij zoekt altijd naar contrast, wat zich manifesteert in kleurrijke en energieke vormen. Zijn signatuurstijl kent zijn oorsprong dankzij zijn reizen door Latijns-Amerika; iets dat je nog altijd terugziet in de typerende en rijkelijk gekleurde vlakken in de gezichten van zijn portretten.

Over Stichting Hiphop In Je Smoel
Stichting Hiphop In Je Smoel maakt zich al jaren sterk voor de hiphopcultuur en daarmee ook street art in Rotterdam. Onder de Rewriters-vlag presenteerden ze diverse muurschilderingen in de stad, eigen street art-wandelroutes in een app en organiseerden ze het street art-festival POW! WOW! Rotterdam. Maar wie had gedacht dat er een link te maken viel tussen hiphop en het Eurovisie Songfestival? Met het nieuwe project Up Street Rotterdam bewijst de organisatie dat dat kan, op een authentieke manier.