Eurovisie Songfestival uitgesteld naar volgend jaar

18 maart

Op grond van de maatregelen die de Nederlandse en buitenlandse overheden hebben genomen, heeft de EBU (European Broadcasting Union) besloten dat het Eurovisie Songfestival 2020 niet kan plaatsvinden. De EBU geeft aan dat het belang van de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers voorop staat, alsook de ontstane situatie in Nederland, Europa en de wereld. De drie organiserende omroeporganisaties (NPO/NOS/AVROTROS) en de gemeente Rotterdam hebben alle begrip voor deze moeilijke beslissing.

Uiteraard vinden wij het verschrikkelijk jammer dat het ESF dit jaar niet door kan gaan. Er is door iedereen ontzettend hard gewerkt om er een onvergetelijke editie van te maken. Maar de gevolgen van het Coronavirus zijn op zoveel vlakken wereldwijd zo ingrijpend dat het onverantwoord is om het Eurovisie Songfestival in Rotterdam door te laten gaan.

De EBU heeft zowel de organiserende omroeporganisaties (NPO/NOSAVROTROS) als gaststad Rotterdam geconsulteerd om het Songfestival te verplaatsen naar een nader moment volgend jaar. Rotterdam is klaar voor een dergelijk scenario. We stonden als gaststad al stevig in de startblokken om er een mooi feest van te maken. Omwille van ieders gezondheid wordt nu volkomen terecht een pas op de plaats gemaakt. Als het aan ons ligt maken we de ambities in 2021 alsnog waar en kunnen we samen alsnog met elkaar genieten van een fantastische Songfestivaleditie.

Veelgestelde vragen

Komt het Eurovisie Songfestival in 2021 weer naar Rotterdam?
Rotterdam is klaar voor het Eurovisie Songfestival in 2021. We stonden als gaststad al stevig in de startblokken om er een mooi feest van te maken. Omwille van ieders gezondheid wordt nu volkomen terecht een pas op de plaats gemaakt. Als het aan Rotterdam ligt, maken we de ambities in 2021 alsnog waar en kunnen we samen alsnog met elkaar genieten van een fantastische Songfestivaleditie. Een datum moet nog bepaald worden.

Wat betekent dit besluit voor de vrijwilligers?
De selectie van de vrijwilligers was inmiddels al gemaakt en de trainingen stonden al gepland. Voor deze honderden mensen geldt dat zij ook volgend jaar van harte welkom zijn om het Songfestivalteam te komen versterken. Ook voor hen moet dit een ongelooflijke teleurstelling zijn. Wij hopen dan ook dat zij volgend jaar nog steeds zin, tijd en gelegenheid hebben om dit feest alsnog samen met ons te organiseren en vooral ook te vieren!

Hoe zit het met verkochte kaarten? Zijn die volgend jaar nog geldig?
Daarvoor verwijzen we graag naar de Host Broadcaster: www.songfestival.nl

En de gratis kaarten voor mensen met een kleine portemonnee? Zijn die dan ook nog geldig?
Dat is zeker het vertrekpunt. Hoe we dit precies gaan organiseren wordt op een later moment duidelijk.

Wat betekent dit voor hoteliers die kamers geblokkeerd hielden? Gaan zij weer onder dezelfde afspraken meewerken in 2021?
Wij hopen natuurlijk dat we ook volgend jaar weer mogen rekenen op de fantastische samenwerking met de hoteliers. Maar alle details volgen echt pas later. Het zijn ook zeker de hoteliers die momenteel direct geraakt worden voor de Coronacrisis. Daar ligt nu de eerste zorg.

Gaat dit de gemeente in 2021 weer 15,5 miljoen kosten?
Wij waren bereid in 2020 om voor 15,5 miljoen kwaliteit te leveren. Onze ambitie is voor volgend jaar hetzelfde. Dankzij de reeds opgedane ervaring en al het voorbereidend werk tot dusverre, verwachten we dat de meerkosten mee zullen vallen. Het is nu zaak om eerst goed de totale balans op te maken.

Waar kunnen mensen terecht voor meer informatie en/of vragen?
Vragen of opmerkingen kan men mailen naar songfestival@rotterdam.nl. En houd de websites in de gaten voor meer informatie:
www.openuptorotterdam.eu www.songfestival.nl en www.eurovision.tv