Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam

16 mei

NPO, NOS en AVROTROS organiseren volgend jaar in mei samen met de gemeente Rotterdam en de European Broadcasting Union (EBU) het 65ste Eurovisie Songfestival. Dit werd bekend gemaakt tijdens de speciale TV-uitzending Eurovision: Europe Shine a Light die vanavond in ruim 40 landen live werd uitgezonden. 

Nadat het Eurovisie Songfestival 2020 in maart door de EBU werd afgelast als gevolg van de coronacrisis is direct gestart met de verkenning naar de mogelijkheden om de 65eeditie van het Eurovisie Songfestival alsnog in Nederland te laten plaatsvinden. 

De organisatoren zijn zich ervan bewust dat de ontwikkelingen rondom het coronavirus het komende jaar van invloed gaan zijn op evenementen. Die ontwikkelingen laten zich op de lange termijn niet voorspellen. Daarom wordt de komende maanden door alle betrokken partijen gewerkt aan verschillende scenario’s om die uitdaging het hoofd te bieden. 

NPO-voorzitter Shula Rijxman: “Juist nu is het belangrijk dat we ons als publieke omroep sterk maken om deze Europese traditie voort te zetten en een bijzonder evenement organiseren waar mensen in deze lastige tijden naar uit kunnen kijken. Dat verdienen Europa en Nederland, gaststad Rotterdam, artiesten, fans en de Nederlandse creatieve en culturele sector. Stilstaan is geen optie dus we gaan er in onze voorbereidingen met Rotterdam alles aan doen om toch een bijzonder festival te organiseren.” 

Martin Österdahl, de nieuwe Executive Supervisor van het Eurovisie Songfestival namens de EBU: "We zijn erg blij dat we nu verder kunnen gaan. Het is van cruciaal belang dat het Eurovisie Songfestival volgend jaar terugkeert en we zijn verheugd over de toewijding van NPO/NOS/AVROTROS en gaststad Rotterdam om deze geliefde show terug te brengen naar het publiek wereldwijd. En ik ben ervan overtuigd dat wij samen door de uitdagingen waar het Eurovisie Songfestival nu voor staat, sterker dan ooit gaan terugkomen.”

Sietse Bakker, Executive Producer Event: “Ons team is gemotiveerd en enthousiast en heeft zin om met hernieuwde energie vooruit te kijken om in 2021 een fantastisch Eurovisie Songfestival te organiseren. Ja, met een gevoel van realisme dat past bij de tijd waarin we leven, maar ook met ambitie en creativiteit. We kijken ernaar uit om met de hele songfestivalfamilie samen te werken om dit volgend jaar mogelijk te maken.”

Said Kasmi, Wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme: “Erg fijn dat de omroepen en de EBU opnieuw het vertrouwen hebben om samen met ons alsnog een onvergetelijke 65e editie van het Eurovisie Songfestival neer te zetten. Dat is een groot compliment voor al die mensen die in de afgelopen maanden zo hard bezig zijn geweest met de voorbereidingen hier in Rotterdam. Wij zijn klaar om er een feest van en voor iedereen van te maken. Iets om - zeker in deze moeilijke tijden - met elkaar naar uit te kijken.”

Aanvullend als reactie op de annulering eerder en de tv-show vanavond:

“Sinds het annuleren van het ESF 2020 zie ik een enorme veerkracht en creativiteit bij de organisatoren in Rotterdam en bij het team in Hilversum. Petje af hoe zij in korte tijd een prachtige tv-show als alternatief hebben gebracht. Dat geeft alle vertrouwen voor een geweldige editie in 2021.”

Meer details over het Eurovisie Songfestival 2021, inclusief data voor het evenement, zullen de komende weken en maanden worden vrijgegeven. Tickethouders ontvangen volgende week een bericht over de mogelijkheid om kaarten te behouden dan wel een refund te ontvangen.

Bekijk de video