Elke dag meer kleur en kunst in het Rotterdamse straatbeeld

26 april

Rotterdam kleedt zich aan voor het Songfestival

Maandag is officieel de uitvoering van de citydressing-projecten gestart. Elke dag tot aan het Songfestival zal er kleur en kunst worden toegevoegd aan het straatbeeld. De citydressing is het verbindende element van de stad en de mensen. Host City Rotterdam nodigde verschillende Rotterdamse kunstenaars uit om de stad tijdens het Songfestival aan de wereld te presenteren. Niet als stad van tulpen en klompen maar een echte stad van mensen, vernieuwing en ruimte. Zij kleden de stad aan vanuit hun eigen kunstdiscipline; streetart, installaties, fashion, fotografie en lichtkunst.

SING ALONG city

Studio VollaersZwart ontwierp het SING ALONG-design van landevlaggen gecombineerd met songteksten uit Songfestivalnummers. Dit design zie je overal in de stad terug. Iconische plekken en gebouwen in Rotterdam worden er mee aangekleed. Ook zijn er bijzondere plekken in binnen en buitenland digitaal aangekleed met het SING ALONG design, om ook online de verbondenheid van het festival een plek te geven. De doeken worden na afloop verwerkt tot nieuwe producten.

Nederlandse fashiondesigners zijn aan de slag geweest om van de oude landevlaggen fashion-items te maken. Deze SING ALONG fashion wordt binnenkort gepresenteerd in een modeshow bij de aftelklok bij het Depot van Boijmans Van Beuningen en vervolgens tentoongesteld in de Bijenkorf. Na het Songfestival krijgen de fashion-items een plek in het nieuwe landverhuizersmuseum dat gebouwd gaat worden op Katendrecht. De SING ALONG cake die in samenwerking met Dudok is gemaakt is de spreekwoordelijke kers op de taart. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Méér muziek in de klas, voor structureel meer muziekonderwijs in het basisonderwijs.

Rotterdam Zingt

Als je aan ‘celebrate’ denkt, dan denk je aan zingen. In de serie Rotterdam Zingt zijn 50 zingende Rotterdammers vastgelegd door 25 Rotterdamse fotografen. Van bekend tot onbekend talent en van zingen in de supportersbus tot bij de afwas. We omarmen onze verschillen door de internationale taal van verbinding: zingen! De 50 foto’s zijn vanaf 1 mei in heel Rotterdam te zien op mobiele displays. Na afloop worden de fotodoeken gebruikt als boekenkaft.

Streetart op containers = UpStreetRotterdam

Rotterdam ademt haven. Het is rauw, innovatief en verweven met onze cultuur en geschiedenis. Hiphop In Je Smoel eert met hun project UpStreetRotterdam de Rotterdamse haven en het rauwe, eigenzinnige karakter van Rotterdam. Streetart-kunstenaars uit Nederland, Italië, Duitsland, Spanje, Engeland en Frankrijk maken vanaf 10 mei naast Ahoy een gigantisch gezamenlijk kunstwerk. Ze maken ieder op een zeecontainer een kunstwerk in hun eigen kenmerkende stijl. Samen komt dat tot leven tot één groot artwork. Vanaf de uitkijktoren kunnen bezoekers het werk goed bezichtigen. Daarnaast heeft, ook onder de noemer UpStreetRotterdam, Rotterdamse kunstenaar Tymon de Laat een portret geschilderd van Jeangu Macrooy kunstwerk Birth of a new age tegenover Ahoy afgerond — Open up to Rotterdam op een muur van 24 bij 20 meter tegenover Ahoy. Het portret is geïnspireerd op Birth of a new age, het nummer dat Jeangu op 22 mei tijdens het songfestival ten gehore gaat brengen.

Multifunctioneel kunstobject in de buitenruimte

Met het gloednieuwe concept The Shape of Rotterdam geeft creatief bureau Arttenders een multifunctionele invulling aan de buitenruimte. Op het Annie M.G. Schmidtplein in het Hart van Zuid wordt een shape genaamd The Splash gerealiseerd. Dit kunstobject wordt 28 april opgeleverd en kan tevens dienst doen als podium voor het Rotterdamse Stadsprogramma. Het ontwerp is tot stand gekomen met de bewoners en ondernemers rond het plein, de ontwikkelaars van Hart van Zuid en de gemeente Rotterdam, samen met Arttenders en de Rotterdamse kunstenaar Cindy Bakker.

Ook Mothership, die op 11 februari al een groots lichtkunstwerk in de vorm van een aftelklok voor het Depot Boijmans Van Beuningen lanceerde, gaat onder meer de Erasmusbrug bijzonder aanlichten in de week van de shows in Ahoy. Ook tijdens de show komt hun werk in alle grootsheid tot z’n recht met een eerder opgenomen video. Deze wordt tijdens de finaleshow uitgezonden op tv. Het lichtkunstwerk vertelt een eigen verhaal dat het thema Open Up onderstreept. Ook in de week van de shows in Ahoy licht Mothership drie Rotterdamse gebouwen aan, waar ook eerder opnames zijn gemaakt voor in de show.

Open up to the future

En als we het hebben over het Rotterdam van de toekomst, dan is Rotterdam op weg naar een samenleving zonder afval. Reden te meer om in de uitvraag richting alle Citydressers circulariteit mee te nemen als belangrijke randvoorwaarde. Eén van de meest in het oog springende resultaat is het kilometers lange doek dat wordt gebruikt in de stad. Deze zijn óf gemaakt van oude landsvlaggen óf van gerecyclede materialen. De vlaggen en banieren worden na het evenement gerecycled tot nieuwe producten. Een ander duurzaam project, zowel in materialen als op sociaal vlak, zijn de 6100 tasjes die we vorig jaar hebben laten maken. Cliënten en wijkbewoners van Rotterdam Inclusief en Pameijer hebben samen met het ontwerp van kunstenaar Maarten Bel, de tasjes handmatig nieuw leven ingeblazen en weer helemaal up to date gemaakt. Open up to the future. Rotterdam. Make it happen.

Lees meer over onze circulaire belofte