Eindrapport en aftermovie Host City Rotterdam Eurovisie Songfestival 2021 gepubliceerd

20 december

Rotterdam kijkt vandaag terug op een succesvol Eurovisie Songfestival 2021. Het eindrapport en de bijbehorende aftermovie brengen je even terug naar mei 2021, toen alle spotlights op de stad waren gericht en Rotterdam het middelpunt van creativiteit was. Ook heeft de stad onderzoek gedaan naar het bereik, waardering en sociale, economische en imago effecten, terug te lezen in het Social legacy rapport.

Het Rotterdamse projectteam bestaande uit de gemeente Rotterdam, Rotterdam Ahoy, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners hadden als doel een Rotterdams Eurovisie Songfestival te organiseren, dat bijdraagt aan de internationale positionering van de stad, waarbij Rotterdammers (bewoners, bezoekers, bedrijven) betrokken worden en het projectteam werkt aan een diverse, inclusieve, saamhorige, verbindende en gastvrije stad. Met veel enthousiasme kijkt Rotterdam terug op een prachtig Songfestival dat, ondanks de bijzonder uitdagende omstandigheden door Corona, erin geslaagd is deze en andere doelstellingen te behalen.

De fraaie beelden van Rotterdam gingen de wereld over, maar liefst 183 miljoen mensen keken op tv naar de uitzending. En nog eens een recordaantal van 50 miljoen mensen keken mee via YouTube. Gaststad Rotterdam heeft samen met NPO/AVROTROS/NOS en alle stadspartners alles uit de kast gehaald om Rotterdam goed op de kaart te zetten en een onvergetelijk Eurovisie Songfestival 2021 te organiseren in Rotterdam Ahoy. Uit onderzoek blijkt dat er veel hoge waarderingscijfers zijn gegeven, van pers, delegaties en bezoekers, maar ook van Rotterdammers. Rotterdam kijkt met een tevreden blik terug en vooruit naar een volgend evenement van wereldformaat.

Download hieronder het host city summary report: Eurovision Song Contest 2021

Host City Summary Report: Eurovision Song Contest 2021

Download hieronder de Eurovisie Songfestival Rotterdam 2020 – 2021 Legacy rapportage.

Eurovisie Songfestival Rotterdam 2020 – 2021 Legacy rapportage

Aftermovie

Het concept achter de aftermovie is een moving stage die als een parade door Rotterdam trekt. Zangeres Anne-Fay en haar dansers nemen je mee langs een selectie evenementen die de stad georganiseerd heeft, in aanloop naar het Eurovisie Songfestival toe. Haar liedje ’So Many Days’ sluit naadloos aan op de situatie van 2021. Host City Rotterdam heeft ondanks de beperkende maatregelen 100 dagen lang Covid-proof publieksevenementen weten te realiseren. "We can’t erase, but we can amaze, in so many days." 

Credits aftermovie onderaan deze pagina.

Enkele resultaten uitgelicht

Hoge waarderingscijfers

 • Hoge waardering van gasten: een 8,9: een mooi overall cijfer dat Rotterdam kreeg van bezoekers, delegaties en pers.
 • Rotterdammers zijn trots op de organisatie van het ESF in hun stad en de wijze waarop Rotterdam zich heeft gepresenteerd aan de wereld.
 • Zeven op de tien Rotterdammers (69%) vonden het goed dat het ESF naar Rotterdam is gekomen.

Exposure

 • Rotterdam werd herkend als een gastvrije, grensverleggende, innovatieve, gastvrije, diverse en veerkrachtige stad. Deze wereldwijde belichting van Rotterdam kan ook positieve gevolgen hebben voor Nederland in zijn geheel, waarbij de stereotypen van Nederland – klompen, kaas en tulpen - worden uitgedaagd.
 • Het mediabereik van het Eurovisie Songfestival (ESF) in Rotterdam is gigantisch, het beeld van Rotterdam is de hele wereld overgegaan. Het ESF in combinatie met Rotterdam werd over de wereld in ruim 17.000 redactionele artikelen genoemd met een potentieel bereik van 40 miljard lezers.

Stad / maatschappelijk

 • Door de coronacrisis was er geen Eurovision Village in de stad mogelijk maar had Rotterdam als eerste gaststad een online Eurovision Village. Met 503.000 bezoekers van over de hele wereld waarvan 300.000 unieke bezoekers.
 • Hoge waardering voor de creatieve Citydressing van de stad als onderdeel van het event. Die specifiek duurzaamheid; circulair en sociaal op de kaart heeft gezet. 40 km Citydressing-materiaal geproduceerd waarvan 95% circulair. O.a. dankzij mensen met afstand tot arbeidsmarkt.
 • Een groep van 2.500 Rotterdammers met een kleine portemonnee kon samen met een introducé kosteloos genieten van één van de shows. Mooi resultaat: 85% mensen geeft aan dat Rotterdam een stad is waar iedereen ertoe doet, ondanks sociale klasse of afkomst.

Economie

 • In een tijd waarin de hotels en straten door de coronacrisis leeg waren zorgde het ESF alleen al voor ruim 17.000 hotelovernachtingen (bezoekers, crew en delegaties)
 • 81 procent wil nog een keer naar Rotterdam komen (81 procent van de bezoekers, 78% van de pers, 80% van de delegaties).

Financieel

 • De projectorganisatie heeft 3,7 miljoen euro overgehouden. Er werd in de budgetten met verschillende scenario’s rekening gehouden. Vanwege Corona zijn bepaalde onderdelen aangepast dan wel komen te vervallen, daardoor is er geld over gehouden. Denk bijvoorbeeld aan grootschalige publieksevenementen. Maar ook is er strak gestuurd op financiën. Uiteindelijke kosten: 19 miljoen.
 • Van de totale gemeentelijke investering in het Eurovisie Songfestival 2021 werd 72% uitgegeven aan Rotterdamse bedrijven en organisaties.

Credits Aftermovie

Client: Host City Rotterdam

Production Company: VideoAgency & Koala Koncepts

Concept: VideoAgency, Koala Koncepts en Music Boutique

Director: Rien Bexkens

Executive Producer: André Freyssen

Producer: Jeffrey de Roode & Manon Tsang

Art Director: Irfan Er

Styling & Assistent Art Director : Sinan Seyhan

1st AD: Felix Kops

Director of Photography: Nanko Goeting & Robijn Voshol

Editor & Colorist: Robin Verspeek

Graphics: Naomi King

Drone operator: Daniël de Ruiter

1st AC: Jason Hornung

Make Up: Bente van Noorde & CC Mariah

Data: Sam de Vette

Technical producer: Laurens de Bruijn

1st AD: Davide van de Polder

PA & Covid manager: Joëlle Luiken

PA & Styling assistent: Dyana Dommershuijsen

PA: Laura de Vries

PA & Social Media: Naomi Martels

Traffic coordinator: Roy Jacobs

Photographer: Luuk van Benten

Social Media: Kees Willems

Sound Design: Ting Fung Cheung


Artist: Anne-Fay


Dancers

 • Djinti Sullivan
 • Deschny Roger
 • Lucinda Wessels
 • Tommy Bos
 • Erik Bos
 • Raphael Carney 
 • Ellie Locadia
 • Rein Luurling

 

Music: 'So Many Days’ by Anne-Fay

Produced by Jeremia Jones, Morgan Avenue, Mr Jet Fly & EAN Music

Written by Anne-Fay Kops & Felix Kops

Mixed by Freek Philippi

Mastered by eMastering.

Licensed by The Orchard Music (Onyx & Ivory Records), Muserk Rights Management, Downtown Music Benelux, CTM Publishing.

 

Figuratie: Fela Vyent, Ziggy Vyent, Greg Vyent, Tim Lindeman, Junior Higgs, Roxannne Reijme, Sharon Schouten

 

Met dank aan: Ahoy, Arttenders, AVS team, Dakendagen, Flowerdales, Gemeente Rotterdam, Hip Hop in je smoel, Mothership, NPO/AVRO/TROS, Poetry International, Pro-traffic, Rotterdam Festivals, Rotterdam Partners, , Studio VollaersZwart, Tymon de Laat, Vlot Logistics, Willem de Kooning Academie