Designers in spé ontwerpen Stadssleutel Rotterdam Songfestival 2022

28 mei

Foto's: Gert-Jan Pos

Ieder jaar in mei is er een stad die in de spotlights staat: de gaststad van het Eurovisie Songfestival. Om te vieren dat het evenement naar hun stad komt, vindt in januari de sleuteloverdracht of Key Insignia Exchange plaats. Tijdens deze sleuteloverdracht ontvangt de burgemeester van de gaststad van dat jaar de Host City Insignia uit handen van de burgemeester van de oude gaststad. Dit is een wisseltrofee in de vorm van een grote sleutelring waaraan iedere gaststad hun stadssleutel of ander symbool voor de stad kunnen bevestigen.

Host City Rotterdam heeft studenten van de van de Associate degree Arts & Crafts van de Rotterdam Academy gevraagd om een sleutelontwerp te maken voor Rotterdam. Zij moesten zich verdiepen in profilering van Rotterdam als Host City van het afgelopen SongFestival, de traditie van de overdracht en de Eurovision Song Contest. De studenten zijn gebriefd en hebben binnen een korte tijdspanne hun ontwerpen uitgewerkt. Uiteindelijk lagen er tien ideeën op tafel.

Tien ontwerpen beoordeeld door jury
Op de eerste donderdag na het festival (27 mei 2021) presenteerden de studenten tien ontwerpen aan een driekoppige jury: Annemieke van Wegen-Delhaas (Host City Rotterdam) Larissa Molenaar (Rotterdam. Make it Happen.), en Joe Platt (Royal 3d). Het winnende ontwerp wordt gemaakt van plastic afval onder andere uit de Rotterdamse Haven en 3D-geprint.
Er waren geniale ideeën bij, vindt de jury, en het is een bijzondere prestatie dat in zo korte tijd zoveel is ontstaan. Soms waren de ideeën nog niet helemaal af, maar bij de beoordeling heeft de jury geprobeerd daar doorheen te kijken. Er is uiteindelijk beoordeeld op drie criteria:

  • het concept: is het origineel, brengt het ontwerp iets over van de Rotterdamse Make it Happen mentaliteit.?
  • de look: is het mediageniek, valt het op? Is het uitdagend?
  • uitvoerbaarheid: wat gebeurt er als de ideeën in 3D worden geprint, kan het langer mee, kan het mee van de ene naar de andere Europese stad?

Op basis hiervan heeft de jury punten gegeven. Ieder jurylid met een specifiek aandachtspunt. Bij veel ontwerpen, niet alleen hier, komen de makers op dezelfde dingen uit: Rotterdam is de diversiteit aan mensen, de haven, de rivier, de bruggen. De studenten wisten toch met nieuwe verrassende invalshoeken te komen. Zoals het ontwerp ‘Keyport’ van Esmee Muijlwijk. Een spannend ontwerp vond de jury, maar ze miste in de sleutel in de vorm van een kraan het menselijke aspect. Rotterdam is natuurlijk meer dan hardware. Het ontwerp eindigde net niet bovenaan. Ook omdat het een kwetsbaar ontwerp is. De winnaar is het duo Fleur ter Horst en Stella Dammes. Zij verzamelden allerlei elementen uit de stad en stapelden die op elkaar. Ze kwamen met verschillende varianten waarin steeds andere aspecten de boventoon voerden. Uiteindelijk viel de jury voor een van de laatste stappen: de schep. Met op het blad de tekst die burgemeester Aboutaleb uitsprak bij het ontvangen van de sleutel van Tel Aviv: “When you come to Rotterdam, you come to see the world.” Het ontwerp laat de stad zien vanuit verschillende perspectieven zoals diversiteit, cultuur, innovatie, de haven, en de mens die samenkomen in de schep. Dat gereedschap vertelt in een keer zoveel over de stad, en dan gecombineerd met de vijver op het Hofplein, hijskranen en bruggen: dat ‘de schep’ de winnaar moest zijn, daar was de jury het snel over eens. Het is met dit ontwerp dat de jury de burgemeester met een gerust hart op pad stuurt naar de volgende Eurovisiestad. Stella en Fleur, gefeliciteerd!

Foto: Gert-Jan Pos

Tentoongesteld
Het idee van de Host City Insignia komt uit Helsinki, toen zij in 2007 de gaststad waren. De uitwisseling van de Host City Insignia vindt meestal plaats in combinatie met de loting van de halve finales van het Songfestival. De sleutels worden traditioneel tentoongesteld op een openbare plaats, zoals het stadhuis of een andere locatie van lokale betekenis, totdat ze verder reizen naar het volgende gastland. In 2020 werd in het Stadhuis van Rotterdam de Insignia van Tel Aviv door haar burgemeester overgedragen aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

De Insignia zijn tentoongesteld in de hal van het Stadhuis. In 3d te bekijken: Stadhuis Rotterdam (360fabriek.nl) (klik op de knop Eurovision Song Contest).

Foto's: Gert-Jan Pos